Agro-ecologische moestuin / oogstaandeel

 

Het hele teeltproces van gezonde groente kost tijd en veel energie. Want voordat die lekkere peultjes of krootjes op je bord liggen, is er veel aan vooraf gegaan. We beginnen al in januari met het opbrengen van compost op de bodem, die we er met de frees doorheen werken. We maken een teeltplan en bestellen zaden. Sommige groenten zaaien we voor, van andere groenten kopen we plantgoed. En als alles in de grond zit, begint het schoffelen en het onkruid vrijhouden van de  bodem. Al met al een hele klus, maar wel een leuke klus die veel voldoening geeft. Want op deze manier zorgen we dat heel veel mensen kunnen genieten van verse groenten die ze zelf hebben geoogst, zonder chemische bestrijdingsmiddelen, uit de eigen streek.

 

Na het volgen van de cursus 'Agro-ecologie in de praktijk', gegeven door Esther en Elske van de Ommuurde Tuin in Renkum, heb ik veel kennis opgedaan over hoe je de lekkerste en gezondste groenten en fruit kunt telen. Alles op een ecologische manier, met respect voor bodem en dier.

In 2022 ga ik starten met het verkopen van oogstaandelen voor de agro-ecologische moestuin. Dit doe ik volgens het CSA-principe (Community Supported Agriculture); oftewel gemeenschapslandbouw. CSA-bedrijven telen met respect voor de natuur en het ecologisch evenwicht, voor lokale consumenten. 

 

"Nogmaals dank voor het heerlijke pure eten. Ik ben zoooooooooo blij dat ik dat zo dicht bij huis  vers van het land kan plukken en ook gezond kan blijven eten."

een reactie van een bezoekster.

Kies voor verse groente: koop een oogstaandeel

Met een oogstaandeel koop je voordat het seizoen begint, een aandeel van de oogst. Van dit geld wordt de grond gepacht en compost, organische meststoffen, zaden, en plantgoed gekocht. 

Door je voorafbetaling eet je als Oogstgenoot lekkere, verse producten, je geeft de tuinder bestaanszekerheid en werkt mee aan het voortbestaan van duurzame landbouw in je eigen streek. Je deelt dus ook mee in het landbouwrisico. Valt de oogst mee, dan genieten alle Oogstgenoten daar van, valt er iets tegen, dan draag je mee met dat risico.

Het oogstseizoen start medio mei afhankelijk van het weer, en loopt tot eind oktober/begin november (= ongeveer 28 weken). Door zelf te oogsten maak je mee hoe het gaat op een tuinderij, je ervaart de seizoenen aan den lijve, en je geniet van de rijke oogst. Gewoon lekker je eigen groente.

Wat kost het?

Er is keus uit vier verschillende aandelen, 

 • een S-aandeel (portie groente gebaseerd op 1 volwassene) - € 250,- (per week € 9,50)
 • Het M-aandeel (portie groente gebaseerd op 2 volwassenen) - € 380,- (per week € 13,50)
 • Het L-aandeel (portie groente gebaseerd op 2 volwassenen + 1 kind) - € 435 (per week € 15,50)
 • Het XL-aaandeel (portie groenten  gebaseerd op 2 volw. + 2  kinderen) - € 490 (per week € 17,50)

 

(Veel geld? Met een klein aandeel ben ik ongeveer een half uur per week bezig; Deze tijd bestaat o.a. uit: administratie in de winter, bestellingen plaatsen voor zaden & plantgoed, gevolgd door compost uitrijden, frezen, zaaien, planten, heel veel wieden, iwater geven. Er zitten 52 weken in een jaar, waarvan er 46 weken intensief op de tuin gewerkt wordt. dat betekent 23 uur werk. Als je uit zou gaan van een bruto minimumloon van 16,- / uur (dat is ongeveer 10,- loon plus 6 euro voor: verzekeringen, belastingen, het opbouwen van pensioen en een beetje vakantiegeld.  Daarnaast betalen we uit het uurloon ook kosten als: pacht van de grond, extra natuurcompost, plantaardige meststoffen, zaden, plantgoed, pootgoed, biologische bestrijding (zoals sluipwespen tegen bladluis), gereedschap, bodemverbeteraars, water, etc. )

Als we dan 23 uur werk x 16,- euro minimumloon uitrekenen, dan komen we op 368 euro. U ziet dat de prijs van een klein aandeel dan zeker niet teveel geld is.)

 

Hoe werkt een oogstaandeel?

Ieder jaar kan er ongeveer 28 weken geoogst worden. Per week mag je komen oogsten voor wat je die week op kunt.  De hoeveelheid hangt af van het soort oogstaandeel  dat je hebt gekozen; we gaan uit van 200 a 250 gram per soort groente per persoon. De eerste weken van het oogstseizoen zal er minder te oogsten zijn en in de zomer meer, in oktober en november wordt het ook steeds minder.

 

Eens per jaar is er een bijeenkomst waarin gedeeld wordt hoe het seizoen is verlopen en kunnen er suggesties gedeeld worden over welke zaken voor verbeteringen vatbaar zijn, welke groente er geteeld kunnen worden. De tuinder beslist wat wel en wat niet door te voeren in het volgende seizoen.

 

Het teeltplan van de moestuin gaat circa 50 groenten omvatten. Sommige groenten zijn gevoeliger bij droogte of bij teveel regen. Door een veelzijdig teeltplan zorgen we voor het spreiden van de risico’s van misoogst. Samen met de oogstdeelnemers dragen we de lusten en de lasten van deze tuin, we delen in tijden van overvloed en ook in de tijden dat er minder oogst is. In een voorjaar dat het lang nat en koud blijft bijvoorbeeld, laat de eerste oogst op zich wachten.

 

Waarom zou je een oogstaandeelhouder worden?

 • Gezond:geen pesticiden en chemische meststoffen op en in de groenten en bloemen.
 • Vers: direct van het land.
 • Lekkergroenten bevatten minder water, hierdoor smaken ze beter.
 • Leuk: iedere week ontvang je per mail een update van wat er die week te oogsten is en vaak met een recept.
 • Je mag komen oogsten wanneer je wilt, van maandag t/m zaterdag, tijdens daglicht.
 • Je kent de persoon die bezig is met jou voedsel
 • Beleef de seizoenen:eet wat het seizoen ons biedt!
 • Je weet waar het vandaan komt en helpt op deze manier mee met het vergroten van de biodiversteit in de Krimpenerwaard.

 

Mocht je geinteresseerd zijn in een oogstaandeel, en/of meer uitleg wensen, stuur dan een mail naar: pluktuindezonneroos@gmail.com of bel Nelleke de Vries: 06 234 84 667

 

3 basisregels voor de moestuin

1. Je oogst groente alleen voor je eigen huisgezin en laat altijd wat staan voor een ander.

Een ding wat wij belangrijk vinden is: gezonde groente voor iedereen.

Dat betekent dat we de groente die er is, met zoveel mogelijk mensen willen delen. We telen niet voor inmaak en diepvries

2. we lopen op de paden (platgelopen grond) en niet op de bedden (rulle grond waar de groente staan)

3. je oogst alleen de groente waar een vlag bij staat. Die zijn klaar om te oogsten

 

"Je ziet vlinders fladderen en hoort insecten zoemen. Je denkt na over de natuur en landbouw. Over hoe kwetsbaar en hoe mooi dat is. Je leert hoe de planten eruit zien van wat jij dagelijks eet. Je maakt de seizoenen mee. Soms regent het, vaak schijnt de zon. Iedere week zie je wat er op dat moment rijp is. Je bent dankbaar voor het lekkers en de overvloed." (bron: wildepeen.nl)