Agro-ecologische moestuin / oogstaandeel

In 2021 starten we met een agro-ecologische moestuin. Na het volgen van de cursus 'Agro-ecologie in de praktijk', gegeven door Esther en Elske van de Ommuurde Tuin in Renkum, heb ik veel kennis opgedaan over hoe je de lekkerste en gezondste groenten en fruit kunt telen. Alles op een ecologische manier, met respect voor bodem en dier.

Het hele teeltproces van gezonde groente kost tijd en veel energie. Want voordat die lekkere peultjes op je bord liggen, is er veel aan vooraf gegaan. We beginnen al in januari met het opbrengen van compost op de bodem, die we er met de frees doorheen werken. We maken een teeltplan en bestellen zaden. Sommige groenten zaaien we voor, van andere groenten kopen we plantgoed. En als alles in de grond zit, begint het schoffelen en het onkruid vrijhouden van de  bodem. Al met al een hele klus, maar wel een leuke klus die veel voldoening geeft. Want op deze manier zorgen we dat heel veel mensen kunnen genieten van verse groenten die ze zelf hebben geoogst, zonder bestrijdingsmiddelen, uit de eigen streek.

Je weet waar het vandaan komt en helpt op deze manier mee met het vergroten van de biodiversteit in de Krimpenerwaard.

Omdat we willen adviseren/helpen bij het oogsten, gelden er voor de moestuin andere openingstijden dan voor de bloemenpluktuin:

Openingstijden: woensdagochtend van 9.00 - 11.30 uur en zaterdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur.

"Nogmaals dank voor het heerlijke pure eten. Ik ben zoooooooooo blij dat ik dat zo dicht bij huis  vers van het land kan plukken en ook gezond kan blijven eten."

een reactie van een bezoekster.

Doe mee: neem een oogstaandeel

Met een oogstaandeel koop je voordat het seizoen begint, een aandeel van de oogst. Van dit geld wordt de grond gepacht en compost, organische meststoffen, zaden, en plantgoed gekocht. Met een aandeel ondersteun je de tuinder en lever je een belangrijke bijdrage aan een duurzame voedselproductie door het eten van lokaal geproduceerd voedsel.

Het oogstseizoen start medio mei afhankelijk van het weer, en loopt tot eind oktober/begin november (= ongeveer 27 weken). Door zelf te oogsten maak je mee hoe het gaat op een tuinderij, je ervaart de seizoenen aan den lijve, en je geniet van de rijke oogst. Gewoon lekker je eigen groente.

Wat kost het?

Er is keus uit vier verschillende aandelen, ieder aandeel betekent genoeg groente voor 4 a 5 maaltijden, al zal dit in het begin van het seizoen sterk afhankelijk zijn van het weer)

  • een klein aandeel (portie groente gebaseerd op 1 volwassene) - € 250,- (per week € 9,50)
  • Het middel aandeel (portie groente gebaseerd op 2 volwassenen) - € 330,- (per week € 12,25)
  • Het gezinsaandeel (portie groente gebaseerd op 2 volwassenen + 1 kind) - € 405 (per week € 15)
  • Het groot aaandeel (portie groenten  gebaseerd op 2 volw. + 2  kinderen) - € 472,50 (per week € 17,50)

 

We verwachten ieder jaar ongeveer 27 weken oogst te kunnen leveren. Per week mag je per oogstaandeel gemiddeld 5 producten komen oogsten. De eerste weken van het oogstseizoen zal er minder te oogsten zijn en in de zomer meer. De kruiden uit de kruidentuin rekenen we hier niet bij mee, daar mag je naar behoefte van oogsten. 

Het teeltplan van de moestuin gaat circa 50 groenten omvatten. Sommige groenten zijn gevoeliger bij droogte of bij teveel regen. Door een veelzijdig teeltplan zorgen we voor het spreiden van de risico’s van misoogst. Samen met de oogstdeelnemers dragen we de lusten en de lasten van deze tuin, we delen in tijden van overvloed en ook in de tijden dat er minder oogst is. In een voorjaar dat het lang nat en koud blijft bijvoorbeeld, laat de eerste oogst op zich wachten.

Tijdens de oogsttijden is er altijd iemand aanwezig op de tuin om uitleg te geven bij het oogsten.

Dit seizoen loopt er een proef met de zelfoogstmoestuin van 150 m2 naast de loods op dezelfde locatie als de pluktuin. Hier kan geoogst worden op woensdag van 9:00 – 11:30, en op zaterdag van 9:30 – 12:30 uur. Neem er gerust eens een kijkje en proef de sfeer en de smaak van zelfgeoogste groente.

 

Mocht je geinteresseerd zijn in een oogstaandeel, en/of meer uitleg wensen, stuur dan een mail naar: pluktuindezonneroos@gmail.com of bel 06 234 84 667

 

3 regels voor de moestuin

1. Je oogst groente alleen voor je eigen huisgezin en laat altijd wat staan voor een ander.

Een ding wat wij belangrijk vinden is: gezonde groente voor iedereen.

Dat betekent dat we de groente die er is, met zoveel mogelijk mensen willen delen. We telen niet voor inmaak en diepvries

2. we lopen op de paden (platgelopen grond) en niet op de bedden (rulle grond waar de groente staan)

3. je oogst alleen de groente waar een vlag bij staat. Die zijn klaar om te oogsten

 

"Je ziet vlinders fladderen en hoort insecten zoemen. Je denkt na over de natuur en landbouw. Over hoe kwetsbaar en hoe mooi dat is. Je leert hoe de planten eruit zien van wat jij dagelijks eet. Je maakt de seizoenen mee. Soms regent het, vaak schijnt de zon. Iedere week zie je wat er op dat moment rijp is. Je bent dankbaar voor het lekkers en de overvloed." (bron: wildepeen.nl)